• 34,238
  • 36,8238

Kabızlık Sorunuzun Çözümünde İşe Yarayabilecek Bazı Öneriler

22 Şubat 2024

Kabızlık (diğer bir adıyla konstipasyon) bazılarımızın kronik olarak yaşadığı, bazılarımızın ise zaman zaman başına gelen sağlık sorunlarından biri. Beslenme alışkanlıklarınızda küçük değişiklikler yaparak hayat kalitesini oldukça düşüren kabızlık sorunun önüne geçmeniz mümkün.

Kabızlık Nedir?

 

Önerime geçmeden önce “kabızlık” kavramının tanımını yapmamız gerekiyor.

Kabızlık, hafta üç kereden daha az dışkılama durumuna verilen isimdir. Bazı durumlarda daha yüksek sıklıkta dışkılanmasına rağmen dışkılamada yaşanan güçlük de kabızlık sınıfına girer. Kabızlık, sindirim sistemindeki sorunlar nedeniyle ortaya çıkar.

Kabızlığın tanımını yaptığımıza göre bu sinir bozucu sağlık sorununun önüne geçme yöntemlerinden bahsedelim.

Kabızlık Sorunu Yaşamamak İçin Neler Yapabilirsiniz?

 

Beslenme alışkanlıklarınızda yapacağınız birkaç küçük değişiklikle, kabızlık sorunu yaşama riskinizi oldukça azaltabilirsiniz.

Probiyotiklerden Eksik Kalmayın

 

Probiyotikler bizim için yararlı bakterilerdir. Sindirimde bağırsakların zorlandığı durumlarda probiyotikler, bağırsağa yardımcı olur. Probiyotiklerin eksikliği de kabızlık gibi sindirim sorunlarına neden olabilir. Probiyotikler sirke, turşu, kefir, yoğurt ve şalgam suyu gibi fermante gıdalardan alınabileceği gibi; eczanelerde satılan gıda takviyeleri aracılığıyla da alınabilir.

Magnezyum Eksikliğine Dikkat

 

Magnezyum bağırsaklarda su emilimi yoluyla dışkıyı yumuşatır. Magnezyum eksiliği durumunda dışkı sertleşir ve dışarı çıkarılması güçleşir. Taze fasulye, muz ve tam tahıllı besinler magnezyum açısından zengindir. Özellikle magnezyum sitrat, dışkının bağırsaklarda yumuşatılmasında oldukça etkilidir.

Lifli Gıdalar Tüketmeye Dikkat Edin

 

Lifler dışkıyı yumuşatarak, dışkının ağırlığını ve bağırsağın peristaltik hareketini artırarak kabızlığa iyi gelir. Sebzelerde bol miktarda lif bulunur. Ancak sebze tüketirken sebzeleri iyi çiğnemeye özen gösterin. Keten tohumu, çiya tohumu ve karnıyarık otu tozu lif kaynağı olarak kullanılabilir.

Seratonin Sadece Sizin Değil, Bağırsaklarınızın Mutluğu İçin de Önemli

 

Birçoğumuz seratonini “mutluluk hormonu” olarak biliriz. Ancak seratonin sadece mutluluk hormonu değildir. Bağırsağın peristaltik hareketini seratonin hormonu gerçekleştirir. Depresyon hastalarında bağırsağın peristaltik hareketinin bozulması sıklıkla görülür.

Seratonin triptofan amino asistinden üretilir. Seratonin için gıda takviyesi olarak 5 HTP kullanılabilir. Bu gıda takviyesini doktor kontrolünde almanız iyi olacaktır. Bu gıda takviyesinin bazı ilaçlarla etkileşime geçebileceğini de unutmayın.

Seratonin takviyesi kabızlık için sabah aç alınmalıdır. Seratonin hormonundan uyku hormonu melatoninde üretilebildiği için melatonin üretimi isteniyorsa akşam 22:00 gibi alınabilir.

Süt ve Süt Ürünleri Tüketimine Dikkat Edin

 

Bazı kişilerde süt ve süt ürünlerinin tüketimi kabızlığa neden olabiliyor. Böyle bir durumdan şüpheleniyorsanız, 21 gün boyunca hiçbir süt ürününü tüketmeyin. Bu süre sonunda da inek ya da keçi sütü tüketerek denemeler yapın. Süt tüketiminden sonra kabızlık sorununuz geri geliyorsa, süt ürünlerini belirli bir süre için günlük beslenme alışkanlıklarınızın dışında tutmanızda fayda var.

Destek